Známa a mnohými obľúbená bylinka medvedí cesnak, ktorá vonia po cesnaku, našla svoje uplatnenie najmä v kuchyni. Dajú sa z neho pripraviť rôzne pokrmy, ale svoje čestné miesto má aj v prírodnej lekárni. Čo vám môže vyliečiť a v akom prípade by ste ho mali konzumovať čo najviac?
Nepomýľte si ho s konvalinkou
Medvedí cesnak, alebo Allium ursinum, spoznáte predovšetkým podľa jeho dlhými zelených kopijovitých listov, ktoré trochu pripomínajú listy konvalinky. Aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou, je dobré pošúchať list a zistiť, či naozaj vonia po cesnaku. Na jar môže mať aj drobné biele kvetinky, ktoré rastú na bezlistých stonkách. Medvedí cesnak nájdete napríklad vo vlhkých lesoch, ale aj pri potokoch či na mokrých lúkach. Nemali by ste ho minúť – obvykle je súčasťou rozsiahlych a hustých porastov.
Tinktúra na rany
Medvedí cesnak je bohatý predovšetkým na vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B. To, že jeho listy sú doslova “pikantné”, spôsobuje alicín, látka so silnými antibakteriálnymi účinkami. Medvedí cesnak pôsobí navyše aj antisepticky a detoxikačne – odporúčame pripraviť si z neho tinktúru, ktorú môžete používať namiesto dezinfekcie na rany alebo štípance od hmyzu. Stačí, ak ho nasekaný natlačíte do skleneného pohára a zalejete alkoholom až po vrch. Najlepšie je použiť domácu páenku nad 50 % alebo lieh z lekárne, ktorý má nad 60 percent. Lúhujte dva až tri týždne a potom preceďte do fľaštičky hotovú tinktúru. Odporúčame potierať si ním poranenia, ale neodporúčame ho piť – na to využite skôr naše tipy na drinky a miešané nápoje.
Receptov je plný internet
Cesnak medvedí však okrem dezinfekcie prečisťuje pečeň, zlepšuje trávenie a uľahčuje pravidelné vyprázdňovanie. Bojuje tiež proti črevným parazitom. Veľmi pozitívne pôsobí aj na hladinu cholesterolu a krvný tlak. Odporúčame ho zaradiť do jedálnička aj v prípade, že potrebujete posilniť svoj imunitný systém. Môžete si ho jednoducho nasekať na drobné kúsky a posypať ním napríklad chlieb s maslom, alebo si z neho pripraviť nátierku. Potrebovať budete len 250 g neochuteného cottage cheesu, 3 PL kyslej smotany, 3 PL olivového oleja, soľ, korenie podľa chuti a samozrejme medvedí cesnak. Všetko spolu zmixujte a potrite si nátierkou čerstvý chlieb. Z cesnaku si ešte môžete pripraviť polievku, pesto, čaj alebo maslo – na internete nájdete množstvo rôznych receptov. Ak vám vo vašej kuchyni chýba nejaké vybavenie, ktoré na prípravu pokrmov z medvedieho cesnaku budete potrebovať, využite naše zľavové kódy a nakúpte výhodne a pohodlne zároveň.